Onderhandelen

Onderhandelen is iets wat iedereen dagelijks doet zonder dat men het door heeft. De onderhandelingen zijn natuurlijk anders dan wat er in het bedrijfsleven gebeurt maar er zijn zeker overeenkomsten. Bij elke onderhandelingen zijn er een paar punten die van belang zijn. 

  • Goede communicatie
    • Tijdens het onderhandelen is alles wat je doet verbaal. Daarom is de manier van spreken erg van belang. Ook de houding die je aan neemt is belangrijk. Wanneer men een open houding aanneemt is het veel aantrekkelijker om met die persoon in gesprek te gaan dan wanneer men een gesloten houding is. Ook moet men zakelijk spreken en de juiste worden kiezen in een gesprek.
  • Voorbereiding
    • Je kan een onderhandeling niet beginnen zonder een goede voorbereiding. Je moet de partij waarmee je gaat onderhandelen kennen en weten wat voor soort bedrijf het is en welke cultuur ze daar hebben. Als je de gewoontes van de andere partij kent kan je daar op inspelen en kom je niet voor verrassingen te staan.
    • Kijk naar je eigen belangen en naar die van de andere partij. Weet wat ieder uit de onderhandeling wilt halen. Wanneer men dit doet is het van te voren duidelijk waar eventuele knelpunten komen te liggen en kan men achtergrond informatie opzoeken. Zo ben je beter voorbereid en sta je zelfverzekerder in de onderhandeling.
    • Maak een plan van aanpak. Zorg dat je voor jezelf op een rij hebt naar welk doel je wilt toe werken en hoe je dat doel gaat bereiken. Zo heb je een structuur die je kan volgen en gaat de onderhandeling niet alle kanten op. Met een plan van aanpak sta je ook beter in je schoenen wanneer er tegenboden worden gedaan. Hierdoor neemt de andere partij je ook serieuzer. 
  • Balans
    • In een onderhandeling moet men de balans vinden tussen vechten en samenwerken. Beide partijen hebben hun eigen agenda en willen een zo best mogelijke deal voor hunzelf hebben. Je moet goed afstemmen of je voor het punt moet vechten of een compromis sluiten en te gaan samenwerken. Het is daarom ook handig om te kijken hoe afhankelijk je nou eigenlijk van de andere partij bent. Zo kan je in een onderhandeling druk zetten waar nodig en op andere punten de beugels een beetje laten vieren. 
  • Afspraken
    • Aan het eind van een onderhandeling maak je afspraken tussen de partijen. Het is van belang dat deze afspraken spijkerhard zijn en op papier staan. Wanneer de afspraken niet streng genoeg zijn zullen er in latere fases problemen ontstaan die voor een hoop juridische problemen kunnen zorgen.
  • Basisregels
    • Er zijn een paar basisregels die bij elke onderhandeling naar boven komen. In een onderhandeling wordt altijd gezorgd dat de relatie tussen beide partijen goed is en de toekomst in kan gaan. Tijdens het onderhandelen moet men flexibel zijn. Als men niet kan afwijken van zijn eigen standpunt dan kan er ook geen overeenkomst gesloten worden. In het onderhandelen moet er altijd rekening gehouden worden met de andere partijen. Men kan niet alles voor zich zelf willen hebben maar moet nadenken over de belangen van anderen. En als laatste onderhandelen is een vrijwillige activiteit die alleen werkt als de partijen er nu van inzien. 

 

Eigen ervaringen met onderhandelen ben ik tegen gekomen tijdens mijn commissie. Hier hadden verschillende partyen ideen over een bepaald onderwerp. We hebben dit opgelost door iedereen zijn standpunt te laten onderbouwen en de positieve en negatieve van elk standpunt bloot te leggen. Daarna hebben we collectief een beslissing gemaakt waar iedereen zich goed bij voelde.