Persoonlijke communicatie
Bij persoonlijke communicatie met mensen kijken ze verder dan alleen de woorden die je zegt. Mensen kijken naar de manier waarop jij je verhaal vertelt, waar jij de nadruk van je verhaal neer legt, hoe je lichaamstaal is en hoe zelfverzekerd je bent. Ik heb hier ook ervaring in en hieronder zullen twee voorbeelden zijn van hoe ik mezelf heb opgesteld tegen over de groep mensen waarmee ik communiceerde.
- Tijdens mijn tijd als scheidsrechter was verbale maar ook non-verbale communicatie heel belangrijk. Hoe je op het veld rondliep maar ook hoe je de spelers aansprak was heel belangrijk. Want als zij je niet serieus namen dan keerde ze tegen je en werd het vaak een zware wedstrijd. Ik heb hier geleerd dat zelfvertrouwen heel belangrijk is. Dit komt terug in je stem maar ook je houding. Rond lopen op het veld met je schouders naar achter en je hoofd omhoog geeft een hele andere indruk dan wanneer je ingetogen op het veld staat en het lijkt alsof je er niet wilt staan. Zeker wanneer je een autoritaire functie hebt is zelfvertrouwen en overtuiging belangrijk. Het kan altijd voorkomen dat je een fout maakt maar hierdoor moet je niet aan je zelf gaan twijfelen. Je moet eerlijk tegen over jezelf zijn en achter de acties die je gedaan staan. Wanneer je dit niet doet zullen andere mensen dit zien en anders naar je kijken. Een ander punt dat heel belangrijk was, was dat je de regels kent. Hierdoor maak je het jezelf een stuk makkelijker omdat je niet gaat twijfelen. Wanneer iemand twijfelt dan is het makkelijk om daar misbruik van te maken en het hem moeilijk te maken. Dit slaat hedendaags terug op dat men weet waar je het over hebt wanneer je presenteert. Hierdoor geven mensen je meer aandacht omdat je het snapt waar je over aan het praten bent. Als iemand een presentatie geeft en geen flauw idee heeft waar hij of zij het over heeft, verlies je de aandacht en gaan mensen andere dingen doen. Als je ook goed weet waar je het over hebt sta je steviger in je schoenen omdat als er iets gevraagd wordt, je duidelijk en goed antwoordt kan geven. Daardoor wordt je houding beter en praat je met zelfvertrouwen en niet zenuwachtig.
- Een ander moment waar je non-verbale communicatie heel belangrijk is, is tijdens een solicitatie gesprek. Toen ik zelf voor de Albert Heijn heb gesoliciteerd waren niet alleen de woorden die je zei heel belangrijk maar ook de houding die je aannam. Tijdens zo'n gesprek is het belangrijk om een open en ontvangende houding te hebben. Je moet laten zien aan de werkgever dat je naar hem luistert en wilt horen wat hij te zeggen heeft. De manier waarop je dit doet is door je handen op te houden en zichtbaar en ontspannen lichaamshouding te hebben. Ook wanneer je zelf aan het woord bent is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Je wilt je verhaal met enthousiasme vertellen en dit goed naar de andere persoon overbrengen. Hier is zelfvertrouwen ook belangrijk want als jij sterk in je schoenen staat ziet de andere persoon dat en gaat zo anders naar je kijken. Dit komt allemaal voort uit non-verbale communicatie, wat net zo belangrijk is als het verhaal wat je vertelt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb